erik.gen.tr
erik

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Erik Aşısı

Erik Aşısı, kaliteli erik üretiminde ve istenilen erik çeşidinin yetiştirilmesinde kullanılan tekniktir. Erik aşısında en önemli hareketlerden biri aşı gözünün alınmasıdır. Diyelim ki komşunuzun bahçesinde çok güzel bir meyve veren erik ağacı var. Sizde bu ağaçtan göz alarak kendi erik ağacınıza aşılamak istiyorsunuz. 

Bu aşılama işlemini nasıl yapacaksınız? 

Üzerinde meyve olan dal veya sürgün mutlaka yaz ayları boyunca meyve sürgünü vermeye yani uzamaya devam etmektedir. Bu dalın uzayan uç kısmı seneye kadar verimli meyve verir. Biz de uç kısımlara doğru aşı alırsak eğer aşılama yapacağımız erik ağacının da seneye hızlı bir şekilde verim vermesi gerekir. Bu uzayan daldan veya sürgünden belli bir kısmını, meyvelerin olduğu yere çok yaklaşmadan kesmemiz gerekir. Aldığımız dal parçası erik aşısı için hazır bir kalemdir. Bu dal parçasının bazı kısımları bizim işimize yaramaz. Örneğin, dalın uç kısmı odunlaşmadığından dolayı kolay eğilmektedir. Bu kısımlara dal parçasından ayırmamız gerekir. Zaten dal mor bir gövdeye sahip olduğundan dolayı, uç kısımlarına gidildikçe mor rengi kalmaz. Bu kısımda yer alan gözler olgun değildir ve erik aşılama işleminde bize başarılı sonuç oluşturmaz. Bundan dolayı dalın çok kolay eğilen veya mor rengi olmayan kısmını kesiyoruz. Elimizde kalan kalem veya dal gelişme aşamasında kesildiği için çok çabuk nem kaybeder. Bu yüzden hızlı hareket edilmesi gerekir ve dalın yapraklarını, sap kısmından kesiyoruz. Bu şekilde gözleri alacağımız sürgün yapraklarından arındırılmış olur. Elimizdeki kalemi suyun içerisine koyarsak nemini kaybetmez. Eğer su imkanımız yoksa o zaman nemli bir bezin içine koyarak yine nemini kaybetmesini önlemiş olacağız. 

Erik aşısı yapmak için kalemimiz hazır durumda. Erik ağacına göz aşısı yapılırken en önemli noktalardan biri gözün çıkarılması olacaktır.

Erik Aşısı

. Aşı gözü alınırken kalem üzerinde küçük bir hesaplama yapılması gerekmektedir. Gözün 1,5 santim altından ve üstünden kesici bir aletle yatay çentik atılması gerekmektedir. Bu atılan çentiklerin sağından ve solundan göze zarar oluşturmadan çizik atarak çentikleri birleştirelim. Gözün çevresinde bir dikdörtgen alan çizilmiş oldu. Gözü dalın birleştiği yerden hafifçe sağa veya sola doğru hareket ettirelim, kabuğuyla beraber kolayca çıkarmış olacağız. Gözün kabukla birleştiği yerde tomurcuğu vardır. Bu tomurcuğun tam simetriğinde, kabuğun içerisinde bir siyah nokta olması lazım. Eğer bu noktacık kabuğun içinde değilse erik aşısı tutmaz. Mutlaka o parça o kısımda olmalıdır. Bizim gözümüzde siyah noktacık vardır. Artık hedeflenen erik ağacına hazırlanan gözü aşılayalım. Aşılama yapmak istenilen dala yatay bir çentik atılır. Gözün kabuk uzunluğuna eş, yukarıdan aşağıya doğru bu yatay çentiğe kadar dalı çizelim. Dikey çizginin sağına ve soluna doğru kabuklarını hafifçe kaldıralım. Bundan sonra bağlama işlemine geçelim. Bağlama işlemine aşağıdan başlanmalı ve sıkı olmasına dikkat edilmesi gerekir. Aşı yerinin hava almamasına dikkat edilmelidir. Aşı yerini sıkı bağlarken aşı gözüne zarar vermemeye ve üstünü örtmemeye dikkat edilmelidir. Yara kısımlarının tamamını saralım. Sıkı sarma işlemiyle ağaçtaki iletim demetleri kendini onarmaya başlar ve yapılan aşı bu şekilde tutar. 

Aşının tuttuğunu nasıl anlarız? 

Aşı gözü alınırken yaprakların sap kısmı alınmıştı. Kabuğuyla beraber bu sap kısmını da aşılamada kullanıldı. Aşılama yapılan bu sap,5 hafta içinde kurur düşerse yada dokunduğumuzda düşerse bu aşı tuttu demektir. Dokunduğumuzda sap sertse eğer aşı yaptığımız yerde aynı şekilde duruyorsa, ciddi bir darbeyle düşüyorsa o zaman bu aşı tutmamıştır. 

Yayınlanma Tarihi : 03.12.2015 10:19:55

Erik Aşısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Erik Aşısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Erikli Kek Tarifi

Erikli kek, Ülkemizin her bölgesinde çeşit, çeşit kekler yapılmaktadır. İlk bahar geldiğinde erikli kek hazırlanır ve afiyetle yenir. Erikli kekin istediğimiz lezzette olması için eriklerin çok ekşi olmaması gerekir. Bunun için kı...

Erikli Pasta

Erikli pasta: Pasta içine katılmış değişik maddelerle tat verilmiş özel bir tatlıdır. Çok fazla çeşidi vardır. Krema ile kaplı olur ve çeşitli çikolata ve meyvelerle süsleyerek hoş bir görüntü ortaya çıkarılır. Hamuru kabartmak iç...

Erik Kompostosu

Erik kompostosu, Türkiye'de bol bol bulabileceğiniz bir meyvedir. Bahar mevsiminden yaz sonuna kadar devam eden bir süreçte rahatlıkla her çeşidini bulabilirsiniz. Kuru erik için ise her mevsim de bulabilirsiniz. Çünkü kuru eriğin...

Yeşil Erik

Yeşil erik, besin lifi açısından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. Antioksidan bileşenleri sayesinde vücuda koruma sağlar ve yüksek oranda C vitamini içeren yeşil erik hastalıklara karşı direnci arttırır. Düşük kalori ...

Erik Yetiştiriciliği

Erik yetiştiriciliği, Öncelikle eriğin pek çok türü vardır ve rengi bulunuyor. 2000'den fazla erik çeşiti vardır. Erik lifi bakımından en zengin meyvelerden biridir. Antioksidan bilesenleri ile vücudu koruyan besinler vardır. Yüks...

Eriğin Faydaları

Eriğin Faydaları, Çok fazla türü olan erik, besin lifi bakımından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. İçinde barındırdığı antioksidanlar sayesinde vücudu korur ve yüksek oranda c vitamini içerdiği için hastalıklara karşı d...

Erik Diyeti

Erik Diyeti, Baharın en güzel meyvelerinden olan erik diyetisyenlerin önermiş olduğu besinlerden olmaktadır.  Son zamanlarda sıklıkla diyet listelerinde ara öğün için önerilen erik B vitamini ve C vitamini açısından oldukça zengin...

Erik Reçeli

Erik Reçeli, meyvesi yenen gülgiller familyasından ilkbahar da öncelikle çiçek açan daha sonra meyve veren ağaçların ve  bu ağaçlarda yetişen meyvelerin ortak adıdır. Türkiye de çok yüksek yerlerde ve Güney Doğu Anadolu'nun çok...

Erik Fidanı

Erik fidanı, soğuk, ılıman iklim bölgelerinde yetiştirilebiliyor. Hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik çeşitleri, subtobik iklim bölgelerinde yetiştirildiği söyleniyor. Ülkemizde erik ağaçları genellikle diğer meyve ağaçla...

Erik Kaç Kalori

Erik Kaç Kalori, bizim vazgeçilmeyen lezzetler dünyasınında yer alan bir meyve türüdür. Her ne kadar tadı ekşi de olsa evet biz bu meyveyi görür görmez canımız çekiyor. Bizim ne kadar değerli bir besine sahip olduğumuzun nasıl bir...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

erik, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Kasım - 2017