erik.gen.tr
erik

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Erik Budama

Erik Budama, Erik prunus domestica Latince adıyla bilinen gülgiller familyasına ait bir meyve türü olarak bilinmektedir. Prunus domestica meyveleri daha fazla Kafkasya ve Hazar Deniz'i etrafında dünyaya yayıldığı bilinir. Erik, Romalıların Doğu’ya yaptıkları seferlerle Avrupa ülkelerine ve oradan da Amerika’ya erik ağacını götürmüşlerdir. Kültür çeşitlerini oluşturan erik ağacı doğu erik türlerinin ithaliyle bu ülkelerdeki yerli yabani erikler arasında çok sayıda melezler yapılmıştır ve erik çeşitlerinin sayısı daha da artış göstermiştir. Erik çeşitleri genel olarak pratikte olgunluk zamanlarına göre erkenci, orta mevsim ve geçci, kullanılma şekline göre de sofralık, kurutmalık ve mutfaklık olarak ayrılmaktadır. Bu ayırma da hiç şüphesiz birçok amaçlar için kullanıma elverişli olanlar daha çok önem kazanmıştır. Erik yetiştiriciliği kaliteli ve bol ürün alabilmek amacıyla toprak işlenmesi, sulanması, gübrelenmesi gibi tedbirlerin yanı sıra her yıl erik budama işlemininde yapılması zorunludur.

Budama işlemi yapılmayan erik ağaçlarında;

  • Taç düzensiz gelişmektedir,
  • Fazla verim nedeniyle dallar kırılmaktadır, 
  • Küçük ve kalitesiz erik meydana gelir,
  • Sık dallanma sonucunda iç kısımdaki dallar ışık alamaz hale gelir, 
  • Kısa zaman içerisinde verimde azalma olur
  • Erik ağacında periyodisite yani ürün bir yıl var ve bir yıl yok şeklinde olur.

Bu nedenlerden dolayı erik budama işlemi meyvecilikte karlılık oranını artırmak amacıyla yapılması gereken en önemli bakım tedbiridir. Erik ağaçlarında budama işlemi, dal kesme yapılması, dal eğme işlemi, dal seyreltme işlemi, uç alma ve dalların açı genişletme işlemi yada açı daraltılması gibi işlemlere erik budama adı verilmektedir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlardan dolayı yapılır. Fidan dikim sırasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlama için, ağaçlara istenilen şeklin verilmesi için, şekli oluşturulan ve verime gelen ağaçlarda verilmiş şekli koruması için, ağaçlarda meyve verimiyle sürgün oluşumunu dengelemek için, dal çıkarmayla meyve seyreltmesi yapmak amacıyla, periyodisitenin etkisini azaltmak için, iyi bir taçlandırma yapılarak ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmanın iyi olmasını sağlayarak bu kısımlardan da iyi meyve almak için, dal kırılmasını ve dal sarkmasını azaltma için erik budama işlemi yapılmaktadır.

Erik Budama

Erik Budama Ne Zaman Yapılır?

Erik ağaçlarında budama işlemi, genel olarak kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılmaktadır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği yerlerde budama işlemi sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren yapılmaktadır. Kış sonuna doğru ağaçlar uyanıncaya kadar erik ağacı budama işlemi devam eder. Erik ağaçlarında budama işlemi, ağaçların kaliteli çiçek açmasını ve kaliteli meyve vermesini etkilemektedir. Genç erik ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan halinde dikilmektedir. İlk yıllarda, gövdeden çıkan yan dallara karışılmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenmektedir. Erik ağaçları kısa boyları ve kısa dallı olması erken ve bol meyve verimini etkilemektedir. Erik ağacında gençleştirme budaması yapılması erik ağaçlarında yeniden kuvvetle sürgünler meydana getirerek yeni taç teşkil oluşturması için yapılmaktadır. Bu şekilde erik ağacında verim yeniden arttırılacağı gibi ağaçta oluşan meyvelerin kalitesi de yükseltilmiş olacaktır. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş olan erik ağaçlarında gençleştirme budaması gerçekleşmez. Gençleştirme budamasında erik ağacı budamaya karşı dayanıklılığı da göz önünde bulundurulmaktadır. Gençleştirme budaması ilk olarak kurumuş olan dallarda, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallarda uygulanır. Geri kalan dallara ise kısaltma budaması yapılmaktadır. Bu şekilde erik ağacının tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin oluşumu sağlanmış olur. Bazı erik ağaçlarında, budama yapılması sonucu olarak, çift katlı bir taç oluşmaktadır. 

Yayınlanma Tarihi : 03.12.2015 10:20:06

Erik Budama Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Erik Budama"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Erikli Kek Tarifi

Erikli kek, Ülkemizin her bölgesinde çeşit, çeşit kekler yapılmaktadır. İlk bahar geldiğinde erikli kek hazırlanır ve afiyetle yenir. Erikli kekin istediğimiz lezzette olması için eriklerin çok ekşi olmaması gerekir. Bunun için kı...

Erikli Pasta

Erikli pasta: Pasta içine katılmış değişik maddelerle tat verilmiş özel bir tatlıdır. Çok fazla çeşidi vardır. Krema ile kaplı olur ve çeşitli çikolata ve meyvelerle süsleyerek hoş bir görüntü ortaya çıkarılır. Hamuru kabartmak iç...

Erik Kompostosu

Erik kompostosu, Türkiye'de bol bol bulabileceğiniz bir meyvedir. Bahar mevsiminden yaz sonuna kadar devam eden bir süreçte rahatlıkla her çeşidini bulabilirsiniz. Kuru erik için ise her mevsim de bulabilirsiniz. Çünkü kuru eriğin...

Yeşil Erik

Yeşil erik, besin lifi açısından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. Antioksidan bileşenleri sayesinde vücuda koruma sağlar ve yüksek oranda C vitamini içeren yeşil erik hastalıklara karşı direnci arttırır. Düşük kalori ...

Erik Yetiştiriciliği

Erik yetiştiriciliği, Öncelikle eriğin pek çok türü vardır ve rengi bulunuyor. 2000'den fazla erik çeşiti vardır. Erik lifi bakımından en zengin meyvelerden biridir. Antioksidan bilesenleri ile vücudu koruyan besinler vardır. Yüks...

Eriğin Faydaları

Eriğin Faydaları, Çok fazla türü olan erik, besin lifi bakımından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. İçinde barındırdığı antioksidanlar sayesinde vücudu korur ve yüksek oranda c vitamini içerdiği için hastalıklara karşı d...

Erik Diyeti

Erik Diyeti, Baharın en güzel meyvelerinden olan erik diyetisyenlerin önermiş olduğu besinlerden olmaktadır.  Son zamanlarda sıklıkla diyet listelerinde ara öğün için önerilen erik B vitamini ve C vitamini açısından oldukça zengin...

Erik Reçeli

Erik Reçeli, meyvesi yenen gülgiller familyasından ilkbahar da öncelikle çiçek açan daha sonra meyve veren ağaçların ve  bu ağaçlarda yetişen meyvelerin ortak adıdır. Türkiye de çok yüksek yerlerde ve Güney Doğu Anadolu'nun çok...

Erik Fidanı

Erik fidanı, soğuk, ılıman iklim bölgelerinde yetiştirilebiliyor. Hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik çeşitleri, subtobik iklim bölgelerinde yetiştirildiği söyleniyor. Ülkemizde erik ağaçları genellikle diğer meyve ağaçla...

Erik Kaç Kalori

Erik Kaç Kalori, bizim vazgeçilmeyen lezzetler dünyasınında yer alan bir meyve türüdür. Her ne kadar tadı ekşi de olsa evet biz bu meyveyi görür görmez canımız çekiyor. Bizim ne kadar değerli bir besine sahip olduğumuzun nasıl bir...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

erik, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Kasım - 2017