Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Erik Pestili

Erik Pestili

Erik Pestili, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesine, su dengesinin korunmasına, hormon- ve enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynamakta. Bunun yanı sıra iyi bir enerji kaynağıdır. Erik pestili haricinde üzüm pestili, kayısı pestili ve köpük pestili gibi pestil çeşitleri de olmaktadır. Beyaz üzümden yapılan köpük pestili de çok faydalı bir besin maddesidir. Yüksek enerji değerine sahip olan erik pestili ve aynı zamanda içermiş olduğu diğer besin kaynakları açısından da önemli gıda maddelerinden biri haline gelmiştir. 100 gram erik pestili 332 kalori enerji oluştururken, 139 miligram fosfor, 1260 miligram potasyum maddesi ve 33 miligram sodyum mineraline sahip olmaktadır. Sodyum açısından fakir potasyum zengin olmasının etkisi ise kalp- damar hastalıklarının önlenmesi açısından önemini arttırır. Pestilin besin içeriği, üretim esnasında kullanılmakta olan bal, süt, dut, ceviz veya fındığın kalitesiyle yakından ilgili olmaktadır. Erik pestili selenyum minerali içeren ender gıdalardan olmaktadır. Pestil yapılışında bal, süt, ceviz ya da fındık, üzüm ve un kullanılmaktadır. Bu sayede kanser hastalığında, kalp-damar hastalığında, kansızlık sıkıntısı çeken kişilerin hemen her gün tüketmeleri tavsiye edilir. Pestil demir minerali açısından da oldukça zengindir. Evde pestil yapmak sanıldığı kadar zor olmamaktadır. Fakat terasınız, köyde tertemiz bir damınız varsa işiniz çok daha kolay olacaktır. Bazı yerlerde pestilin serilip kurutulacağı bir yer bulunmamakta, olsa bile hava kirliliği buna müsaade etmemektedir. Eğer böyle bir durumdaysanız, pestilin üzeri hafifçe kuruyana kadar evin içerisinde bekletilmeli. Daha sonra balkonda güneş alan bir yere serilerek hızlıca kurumasına yardımcı olunmalıdır.

Erik Pestili Malzemeleri

  • 2,5 kilo eriğin posası
  • 1,5 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2,5 yemek kaşığı nişasta

Erik Pestili Nasıl Yapılır?


Erik posasını ılıkken süzgeçten geçirin. İçerisine bir bardak su, şeker ve nişasta ilave ederek kaynayana dek pişirmelisiniz. Hazırlanan pestilin şekeri çok olursa eğer pestil tatlılıktan dolayı rahat çıkmayacaktır. Temiz, geniş bir bezi güneş alan bir yere serin. Üzerine malezi yayın. Erik pestili rahat çıkması için naylonsu bir bezi tercih edilmelidir. Malezi bezin üzerine kalınca serin. Eğer ince yayılırsa, kuruduğu zaman pestil daha da incelecek ve rahat çıkmayacaktır. Hava çok sıcak ve pestil sürekli güneş gören bir yerde olduğunda sabahtan akşama kadar bu şekilde bekleyen pestilin ön yüzü kuruyacaktır. Pestili başka bir bezin üzerine ters çevirmek gerekmekte ve ertesi gün sabaha kadar arka kısmının da kuruması beklenmesi gerekmektedir. Ben birkaç saat sonra pestili altındaki bezle birlikte çamaşır ipine astım. Bu şekilde daha çok hava alarak kolaylıkla kurudu. Ertesi gün artık erik pestili çıkarmaya hazır durumdadır. Şimdi pestili tekrardan bir bezin üzerine ters çevirmelisiniz. Arka tarafını sulu bir şekilde ıslatılan bir bezle ıslatmak gerekmekte. Birkaç defa ıslatarak arka tarafının hafifçe yumuşamasını sağlamalısınız. Ön yüzün uç kısmından kaldırarak sivri bir alet kullanımıyla pestili bezden ayırmaya başlayın. Geri kalan kısmını elinizle aynı işlemi yapın. Bu aşamada iki kişiyseniz eğer işiniz çok daha kolay olur. Bezden tamamen ayrılan pestili, ters yüzeyi içe olacak şekilde kısa kısa katlayarak makasla kesmelisiniz. İstediğiniz büyüklüklerde dilimlere ayırarak, dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. İşte kendi ellerinizle yaptığınız enfes erik pestili hazır durumdadır. Serin ve gölge bir yerde uygun bir kap ya da kavanoz içerisinde muhafaza etmelisiniz. Kış aylarında lezzetle tüketmeniz dileğiyle afiyet olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 21:54:03
Erik Pestili ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Erik Pestili Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Erik Pestili"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Erik Çeşitleri
Erik Çeşitleri
Erik çeşitleri, üretim ölçüsü açısından katı çekirdekli meyveler içinde kayısı ve şeftaliden ardından 3. Sırada bulunan eriklere ilişkin, ülkemizde 5 farklı tür meydana gelmesine karşın, bunlardan 3 tür ticari yönden mühimdir.Avrupa sınıfı erikler: Ç...
Erik Mevsimi
Erik Mevsimi
Erik Mevsimi, Erik soğuk ılıman iklim bölgelerinde, hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik türleri, subtrobik iklim bölgesinde yetişme alanı bulmaktadır. Tür sayısının çok olmasının yanı sıra ülkemizde farklı ekolojik bölgelerin sağladığı olana...
Erik Suyu
Erik Suyu
Erik suyu, ülkemizde oldukça yaygın olarak tüketilen bir meyve suyudur. Her mevsimde kolay kolay bulunamayan erik suyunun lezzeti neredeyse en güzel meyve suyundan bile daha güzeldir. Son derece lezzetli olan bu bitki suyu insan vücudu içerisindeki f...
Erik Aşısı
Erik Aşısı
Erik Aşısı, kaliteli erik üretiminde ve istenilen erik çeşidinin yetiştirilmesinde kullanılan tekniktir. Erik aşısında en önemli hareketlerden biri aşı gözünün alınmasıdır. Diyelim ki komşunuzun bahçesinde çok güzel bir meyve veren erik ağacı var. Si...
Erik Nasıl Kurutulur
Erik Nasıl Kurutulur
Erik Nasıl Kurutulur, Yaz mevsimlerinde soframızı süsleyen erik mevsimi bittikten sonra sırasını kuru eriğe bırakır. Taze eriğin yerini tutmaz belki ama kuru eriğinde tadı ve faydaları vardır. Her çeşit erik kurutulmaya müsait olmayabilir. İçi daha e...
Güvem Eriği
Güvem Eriği
Güvem eriği, halk arasında çok farklı isimlerle yer almaktadır. Piyasada çoban üzümü, göğem, güven ya da çakal eriği olarak da biliniyor. Güvem eriği genellikle 3 ya da 4 metreye kadar boylanabilen beyaz renkte çiçekler açan bodur şeklinde olan bir a...
Kırmızı Erik
Kırmızı Erik
Kırmızı erik, Türkiye'de papaz eriği, can erik, mürdüm eriği gibi çokça bilinen bir erik çeşitlerinden biridir. Sahip olduğu A ve C vitaminleri sayesinde bir sağlık deposudur. Taze meyve olarak tüketilen kırmızı eriğin kurutulmuş hali de kuruyemiş ol...
Papaz Erik
Papaz Erik
Papaz eriği, Anadolu bölgesi taraflarında yetişen bir erik türüdür. Halk arasında bodur erikte denilebilir bu lakabını bodur bir ağacın meyvesi olduğu için bu lakabı almıştır. Ağaçları orta diklikte, geniş ve hızla gelişen bir ağaçtır. Dalları sık ol...
Erik Ağacı
Erik Ağacı
Erik ağacı, Bir çoğumuz eriği severek yer, hatta sevmekten de öte her yıl mevsiminin gelmesini iple çekeriz. Erik yemeyi sevdiğimiz kadar da ağacına tırmanmakta farklı bir zevk verir. Fakat benim ilgimi hep erikten daha çok erik ağacı çeker ve size e...
Erik Budama
Erik Budama
Erik Budama, Erik prunus domestica Latince adıyla bilinen gülgiller familyasına ait bir meyve türü olarak bilinmektedir. Prunus domestica meyveleri daha fazla Kafkasya ve Hazar Deniz'i etrafında dünyaya yayıldığı bilinir. Erik, Romalıların Doğu'ya ya...
Erik
Erik
Erik; meyvesi yenen gülgiller familyasından ilkbahar da öncelikle çiçek açan daha sonra meyve veren ağaçların ve bu ağaçlarda yetişen meyvelerin ortak adıdır. Türkiye'de çok yüksek yerlerde ve Güney Doğu Anadolu'nun çok kurak yerleri haricinde her bö...
Japon Eriği
Japon Eriği
Japon Eriği; Son yıllarda dikimi ve tüketimi yükselen Japon grubu erikler, Akdeniz ve Ege bölgesinde kendisine dikim yeri buldu. Japon eriği geniş çeşitleri ile mayıs ve ekim ayları arasında üretimi yapılarak pazara sunuluyor. Türkiye'de yetiştirilen...

 

Erik Çeşitleri
Erik Mevsimi
Erik Suyu
Erik Aşısı
Erik Nasıl Kurutulur
Güvem Eriği
Kırmızı Erik
Papaz Erik
Erik Ağacı
Erik Budama
Erik
Japon Eriği
Kara Erik
Erik Turşusu
Malta Eriği
Erik Pestili
Can Erik
Erik Tohumu
Mürdüm Eriği
Erik Kaç Kalori?
Erik Diyeti
Erik Fidanı
Kuru Erik
Yeşil Erik
Erik Marmelatı
Erik Yetiştiriciliği
Erik Reçeli
Eriğin Faydaları
Erik Kompostosu
Erikli Kek Tarifi
Popüler İçerik
Kara Erik
Kara Erik
Kara erik, aslında ülkemizde çok sıcak ve kurak bölgeler hariç hemen hemen her yerde yetişebilen bir bitkidir. Oldukça farklı çeşitlerde bulunabilen e...
Erik Turşusu
Erik Turşusu
Erik turşusu, diğer turşu türleri gibi kış geldiğinde severek tüketeceğiniz bir turşu çeşididir. Yaz aylarında küçük büyük herkesin sevdiği yeşil erik...
Malta Eriği
Malta Eriği
Malta Eriği, Baharın gelişiyle birlikte koyu sarı renkli, iri çekirdekleri olan malta eriği diğer adıyla (yeni dünya) meyvesinin kalp dostu olduğunu...
Can Erik
Can Erik
Can Erik, besin lifi bakımından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. Antioksidan bileşenleri sayesinde vücudu koruyan ve yüksek oranda C vita...
Erik Tohumu
Erik Tohumu
Erik tohumu, Prunus cerasifera  ( Yeşil erikler-Can erikler ), P. salicina  (Japon erikleri )  ve P. domestica  (Avrupa erikleri)  olmak üzere üç türe...
Mürdüm Eriği
Mürdüm Eriği
Mürdüm Eriği, içerdiği vitaminler, potasyum, magnezyum, fosfor ve demir bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Ağaçta yetişir sert kabukludur. Mürdüm...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Erik Çeşitleri
Erik Mevsimi
Erik Suyu
Erik Aşısı
Erik Nasıl Kurutulur
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024