erik.gen.tr
erik

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Erik Pestili

Erik Pestili, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesine, su dengesinin korunmasına, hormon- ve enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynamakta. Bunun yanı sıra iyi bir enerji kaynağıdır. Erik pestili haricinde üzüm pestili, kayısı pestili ve köpük pestili gibi pestil çeşitleri de olmaktadır. Beyaz üzümden yapılan köpük pestili de çok faydalı bir besin maddesidir. Yüksek enerji değerine sahip olan erik pestili ve aynı zamanda içermiş olduğu diğer besin kaynakları açısından da önemli gıda maddelerinden biri haline gelmiştir. 100 gram erik pestili 332 kcal enerji oluştururken, 139 miligram fosfor, 1260 miligram potasyum maddesi ve 33 miligram sodyum mineraline sahip olmaktadır. Sodyum açısından fakir potasyum potasyum zengin olmasının etkisi ise kalp- damar hastalıklarının önlenmesi açısından önemini arttırır. Pestilin besin içeriği, üretim esnasında kullanılmakta olan bal, süt, dut, ceviz veya fındığın kalitesiyle yakından ilgili olmaktadır. Erik pestili selenyum minerali içeren ender gıdalardan olmaktadır. Pestil yapılışında bal, süt, ceviz yada fındık, üzüm ve un kullanılmaktadır. Bu sayede kanser hastalığında, kalp-damar hastalığında, kansızlık sıkıntısı çeken kişilerin hemen her gün tüketmeleri tavsiye edilir. Pestil demir minerali açısından da oldukça zengindir. Evde pestil yapmak sanıldığı kadar zor olmamaktadır. Fakat terasınız, köyde tertemiz bir damınız varsa işiniz çok daha kolay olacaktır. Bazı yerlerde pestilin serilip kurutulacağı bir yer bulunmamakta, olsa bile hava kirliliği buna müsaade etmemektedir. Eğer böyle bir durumdaysanız, pestilin üzeri hafifçe kuruyana kadar evin içerisinde bekletilmeli. Daha sonra balkonda güneş alan bir yere serilerek hızlıca kurumasına yardımcı olunmalıdır.

Erik Pestili Tarifi

Malzemeler:

  • 2,5 kilo eriğin posası
  • 1,5 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı şeker 
  • 2,5 yemek kaşığı nişasta

Erik Pestili Hazırlanışı: Erik posasını ılıkken süzgeçten geçirin.

Erik Pestili

İçerisine bir bardak su, şeker ve nişasta ilave ederek kaynayana dek pişirmelisiniz. Hazırlanan pestilin şekeri çok olursa eğer pestil tatlılıktan dolayı rahat çıkmayacaktır. Temiz, geniş bir bezi güneş alan bir yere serin. Üzerine malezi yayın. Erik pestili rahat çıkması için naylonsu bir bezi tercih edilmelidir. Malezi bezin üzerine kalınca serin. Eğer ince yayılırsa, kuruduğu zaman pestil daha da incelecek ve rahat çıkmayacaktır. Hava çok sıcak ve pestil sürekli güneş gören bir yerde olduğunda sabahtan akşama kadar bu şekilde bekleyen pestilin ön yüzü kuruyacaktır. Pestili başka bir bezin üzerine ters çevirmek gerekmekte ve ertesi gün sabaha kadar arka kısmının da kuruması beklenmesi gerekmektedir. Ben birkaç saat sonra pestili altındaki bezle birlikte çamaşır ipine astım. Bu şekilde daha çok hava alarak kolaylıkla kurudu. Ertesi gün artık erik pestili çıkarmaya hazır durumdadır. Şimdi pestili tekrardan bir bezin üzerine ters çevirmelisiniz. Arka tarafını sulu bir şekilde ıslatılan bir bezle ıslatmak gerekmekte. Birkaç defa ıslatarak arka tarafının hafifçe yumuşamasını sağlamalısınız. Ön yüzün uç kısmından kaldırarak sivri bir alet kullanımıyla pestili bezden ayırmaya başlayın. Geri kalan kısmını elinizle aynı işlemi yapın. Bu aşamada iki kişiyseniz eğer işiniz çok daha kolay olur. Bezden tamamen ayrılan pestili, ters yüzeyi içe olacak şekilde kısa kısa katlayarak makasla kesmelisiniz. İstediğiniz büyüklüklerde dilimlere ayırarak, dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. İşte kendi ellerinizle yaptığınız enfes erik pestili hazır durumdadır. Serin ve gölge bir yerde uygun bir kap yada kavanoz içerisinde muhafaza etmelisiniz. Kış aylarında lezzetle tüketmeniz dileğiyle afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 03.12.2015 10:44:02

Erik Pestili Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Erik Pestili"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Erikli Kek Tarifi

Erikli kek, Ülkemizin her bölgesinde çeşit, çeşit kekler yapılmaktadır. İlk bahar geldiğinde erikli kek hazırlanır ve afiyetle yenir. Erikli kekin istediğimiz lezzette olması için eriklerin çok ekşi olmaması gerekir. Bunun için kı...

Erikli Pasta

Erikli pasta: Pasta içine katılmış değişik maddelerle tat verilmiş özel bir tatlıdır. Çok fazla çeşidi vardır. Krema ile kaplı olur ve çeşitli çikolata ve meyvelerle süsleyerek hoş bir görüntü ortaya çıkarılır. Hamuru kabartmak iç...

Rüyada Erik Ağacı Görmek

Rüyada Erik Ağacı Görmek; rüya uykumuzun en ağır olduğu dönemlerde görülen görsel, işitsel ve algısal duygulardır. Bir insan yaklaşık olarak ömrünün üçte birini uykuda geçirmektir. Bazı dinlerde rüyalarımızın  bizlere gayb dan  ha...

Yeşil Erik

Yeşil erik, besin lifi açısından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. Antioksidan bileşenleri sayesinde vücuda koruma sağlar ve yüksek oranda C vitamini içeren yeşil erik hastalıklara karşı direnci arttırır. Düşük kalori ...

Erik Kompostosu

Erik kompostosu, Türkiye'de bol bol bulabileceğiniz bir meyvedir. Bahar mevsiminden yaz sonuna kadar devam eden bir süreçte rahatlıkla her çeşidini bulabilirsiniz. Kuru erik için ise her mevsim de bulabilirsiniz. Çünkü kuru eriğin...

Erik Fidanı

Erik fidanı, soğuk, ılıman iklim bölgelerinde yetiştirilebiliyor. Hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik çeşitleri, subtobik iklim bölgelerinde yetiştirildiği söyleniyor. Ülkemizde erik ağaçları genellikle diğer meyve ağaçla...

Erik Yetiştiriciliği

Erik yetiştiriciliği, Öncelikle eriğin pek çok türü vardır ve rengi bulunuyor. 2000'den fazla erik çeşiti vardır. Erik lifi bakımından en zengin meyvelerden biridir. Antioksidan bilesenleri ile vücudu koruyan besinler vardır. Yüks...

Erik Diyeti

Erik Diyeti, Baharın en güzel meyvelerinden olan erik diyetisyenlerin önermiş olduğu besinlerden olmaktadır.  Son zamanlarda sıklıkla diyet listelerinde ara öğün için önerilen erik B vitamini ve C vitamini açısından oldukça zengin...

Eriğin Faydaları

Eriğin Faydaları, Çok fazla türü olan erik, besin lifi bakımından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. İçinde barındırdığı antioksidanlar sayesinde vücudu korur ve yüksek oranda c vitamini içerdiği için hastalıklara karşı d...

Erik Kaç Kalori

Erik Kaç Kalori, bizim vazgeçilmeyen lezzetler dünyasınında yer alan bir meyve türüdür. Her ne kadar tadı ekşi de olsa evet biz bu meyveyi görür görmez canımız çekiyor. Bizim ne kadar değerli bir besine sahip olduğumuzun nasıl bir...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

erik, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017