Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Erik Reçeli

Erik Reçeli

Erik Reçeli, meyvesi yenen gülgiller familyasından ilkbahar da öncelikle çiçek açan daha sonra meyve veren ağaçların ve bu ağaçlarda yetişen meyvelerin ortak adıdır. Türkiye'de çok yüksek yerlerde ve Güney Doğu Anadolu'nun çok kurak yerleri haricinde her bölgede yetişmektedir. Ana vatanı Anadolu olan erikler göçler ile Dünyanın farklı bölgelerine gitmiş ve burada yetişmeye devam etmiştir. Türkiye'de 200'ün üstünde çeşidi bulunmaktadır. Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre iri boylu ağaçlar, küçük boylu ağaçlar ve çalı şeklinde bulunmaktadır. İlk çıkan çakal eriğidir. Daha sonra sert, sulu ve iri olan can eriği çıkmaktadır. Bu tür de ekşidir. Yaza doğru papaz, mürdüm, tatlı üryani eriği çıkmaktadır.

Erik reçeli, yaz mevsiminin meyvesi ile yapılan tadı biraz tatlı biraz ekşimtırak olan bu reçel de değişik erik türlerinden yapılabilmektedir. Fakat en bilinen ve tat olarak da en reçele uyan mürdüm eriğinden yapılan reçeldir. Şimdi sıra reçelimizin tarifine.

Erik Reçeli Malzemeleri

  • 1 kilogram mürdüm eriği
  • 1 kilogram toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 2- 3 adet karanfil, isteğe göre küçük bir tane kabuk tarçın.

Erik Reçeli Nasıl Yapılır?


Eriklerimizi yıkıyoruz. Daha sonra boydan olarak ikiye kesiyoruz ve içindeki çekirdeklerini çıkartıyoruz. İkiye kestiğimiz eriğimizi de yine aynı şekil doğruyoruz. Doğradığımız eriklerimizi bir kat erik bir kat şeker olacak şekilde tencereye koyuyoruz. Şekerler eriyip erikler sulanana kadar bu şekilde bekletiyoruz. Dileğe göre akşamdan şekere koyup sabah kaynatabiliriz. İçerisine karanfil ve tarçınımızı da katıp ara sıra karıştırıp köpüğünü alarak kaynatıyoruz. Reçelimiz koyulaşınca limon suyunu da katıp yaklaşık olarak 30 veya 40 dakika kadar kaynatıyoruz. Reçelimizin suyu ağdalaşınca ocaktan alıyoruz. Daha yoğun kıvamlı seviyorsanız daha fazla kaynatabilirsiniz.
Son Güncelleme : 20.01.2024 08:16:01
Erik Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Erik Reçeli Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Erik Reçeli"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Erik Çeşitleri
Erik Çeşitleri
Erik çeşitleri, üretim ölçüsü açısından katı çekirdekli meyveler içinde kayısı ve şeftaliden ardından 3. Sırada bulunan eriklere ilişkin, ülkemizde 5 farklı tür meydana gelmesine karşın, bunlardan 3 tür ticari yönden mühimdir.Avrupa sınıfı erikler: Ç...
Erik Mevsimi
Erik Mevsimi
Erik Mevsimi, Erik soğuk ılıman iklim bölgelerinde, hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik türleri, subtrobik iklim bölgesinde yetişme alanı bulmaktadır. Tür sayısının çok olmasının yanı sıra ülkemizde farklı ekolojik bölgelerin sağladığı olana...
Erik Suyu
Erik Suyu
Erik suyu, ülkemizde oldukça yaygın olarak tüketilen bir meyve suyudur. Her mevsimde kolay kolay bulunamayan erik suyunun lezzeti neredeyse en güzel meyve suyundan bile daha güzeldir. Son derece lezzetli olan bu bitki suyu insan vücudu içerisindeki f...
Erik Aşısı
Erik Aşısı
Erik Aşısı, kaliteli erik üretiminde ve istenilen erik çeşidinin yetiştirilmesinde kullanılan tekniktir. Erik aşısında en önemli hareketlerden biri aşı gözünün alınmasıdır. Diyelim ki komşunuzun bahçesinde çok güzel bir meyve veren erik ağacı var. Si...
Erik Nasıl Kurutulur
Erik Nasıl Kurutulur
Erik Nasıl Kurutulur, Yaz mevsimlerinde soframızı süsleyen erik mevsimi bittikten sonra sırasını kuru eriğe bırakır. Taze eriğin yerini tutmaz belki ama kuru eriğinde tadı ve faydaları vardır. Her çeşit erik kurutulmaya müsait olmayabilir. İçi daha e...
Güvem Eriği
Güvem Eriği
Güvem eriği, halk arasında çok farklı isimlerle yer almaktadır. Piyasada çoban üzümü, göğem, güven ya da çakal eriği olarak da biliniyor. Güvem eriği genellikle 3 ya da 4 metreye kadar boylanabilen beyaz renkte çiçekler açan bodur şeklinde olan bir a...
Kırmızı Erik
Kırmızı Erik
Kırmızı erik, Türkiye'de papaz eriği, can erik, mürdüm eriği gibi çokça bilinen bir erik çeşitlerinden biridir. Sahip olduğu A ve C vitaminleri sayesinde bir sağlık deposudur. Taze meyve olarak tüketilen kırmızı eriğin kurutulmuş hali de kuruyemiş ol...
Papaz Erik
Papaz Erik
Papaz eriği, Anadolu bölgesi taraflarında yetişen bir erik türüdür. Halk arasında bodur erikte denilebilir bu lakabını bodur bir ağacın meyvesi olduğu için bu lakabı almıştır. Ağaçları orta diklikte, geniş ve hızla gelişen bir ağaçtır. Dalları sık ol...
Erik Ağacı
Erik Ağacı
Erik ağacı, Bir çoğumuz eriği severek yer, hatta sevmekten de öte her yıl mevsiminin gelmesini iple çekeriz. Erik yemeyi sevdiğimiz kadar da ağacına tırmanmakta farklı bir zevk verir. Fakat benim ilgimi hep erikten daha çok erik ağacı çeker ve size e...
Erik Budama
Erik Budama
Erik Budama, Erik prunus domestica Latince adıyla bilinen gülgiller familyasına ait bir meyve türü olarak bilinmektedir. Prunus domestica meyveleri daha fazla Kafkasya ve Hazar Deniz'i etrafında dünyaya yayıldığı bilinir. Erik, Romalıların Doğu'ya ya...
Erik
Erik
Erik; meyvesi yenen gülgiller familyasından ilkbahar da öncelikle çiçek açan daha sonra meyve veren ağaçların ve bu ağaçlarda yetişen meyvelerin ortak adıdır. Türkiye'de çok yüksek yerlerde ve Güney Doğu Anadolu'nun çok kurak yerleri haricinde her bö...
Japon Eriği
Japon Eriği
Japon Eriği; Son yıllarda dikimi ve tüketimi yükselen Japon grubu erikler, Akdeniz ve Ege bölgesinde kendisine dikim yeri buldu. Japon eriği geniş çeşitleri ile mayıs ve ekim ayları arasında üretimi yapılarak pazara sunuluyor. Türkiye'de yetiştirilen...

 

Erik Çeşitleri
Erik Mevsimi
Erik Suyu
Erik Aşısı
Erik Nasıl Kurutulur
Güvem Eriği
Kırmızı Erik
Papaz Erik
Erik Ağacı
Erik Budama
Erik
Japon Eriği
Kara Erik
Erik Turşusu
Malta Eriği
Erik Pestili
Can Erik
Erik Tohumu
Mürdüm Eriği
Erik Kaç Kalori?
Erik Diyeti
Erik Fidanı
Kuru Erik
Yeşil Erik
Erik Marmelatı
Erik Yetiştiriciliği
Erik Reçeli
Eriğin Faydaları
Erik Kompostosu
Erikli Kek Tarifi
Popüler İçerik
Kara Erik
Kara Erik
Kara erik, aslında ülkemizde çok sıcak ve kurak bölgeler hariç hemen hemen her yerde yetişebilen bir bitkidir. Oldukça farklı çeşitlerde bulunabilen e...
Erik Turşusu
Erik Turşusu
Erik turşusu, diğer turşu türleri gibi kış geldiğinde severek tüketeceğiniz bir turşu çeşididir. Yaz aylarında küçük büyük herkesin sevdiği yeşil erik...
Malta Eriği
Malta Eriği
Malta Eriği, Baharın gelişiyle birlikte koyu sarı renkli, iri çekirdekleri olan malta eriği diğer adıyla (yeni dünya) meyvesinin kalp dostu olduğunu...
Erik Pestili
Erik Pestili
Erik Pestili, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesine, su dengesinin korunmasına, hormon- ve enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesin...
Can Erik
Can Erik
Can Erik, besin lifi bakımından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. Antioksidan bileşenleri sayesinde vücudu koruyan ve yüksek oranda C vita...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Erik Çeşitleri
Erik Mevsimi
Erik Suyu
Erik Aşısı
Erik Nasıl Kurutulur
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024