erik.gen.tr
erik

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Kırmızı Erik

Kırmızı erik, Türkiye'de papaz eriği, can erik, mürdüm eriği gibi çokça bilinen bir erik çeşitlerinden biridir. Sahip olduğu A ve C vitaminleri sayesinde bir sağlık deposudur. Taze meyve olarak tüketilen kırmızı eriğin kurutulmuş hali de kuruyemiş olarak tüketilir ve faydalıdır.  Fakat diyabet hastalarının kuru eriği fazla tüketmemeleri önerilir. Kırmızı eriğin reçeli, pekmezi, şurubu, kompostosu, marmelattı  ve özel erik suyu yapılır. Erik suyunun  lezzeti  dışında bir çok faydası vardır. Yorgunluğu giderir ve bünyeye enerji verir. Düzenli tüketildiğinde  kabızlığı giderip, hazmı kolaylaştırır. Erik suyunun sinir sistemi üzerinde de etkisi  vardır. Uykusuzluğa iyi gelir. Kansızlık sorunu olanların günde 10 bardak erik suyu tüketmeleri önerilir. Menopoz döneminde oluşan sağlık sorunlarına yardımcı olur. Kırmızı erikle yapılan erik suyu sindirim sistemine de olumlu katkılar sağlar. İdrar söktürür, kabızlığı önler, bu sayede basur rahatsızlığına iyi gelir. Bünyeyi temizler. Kilo vermeyi kolaylaştırır. Mor ve kırmızı eriğin kabuklarının kalp sağlığına ve  kansere karşı koruyucu özelliği vardır.

Kırmızı erik suyu nasıl yapılır ?

  • 1 kg kırmızı erik
  • 1,5 kg şeker
  • 1 limon suyu

Erikler yıkanır ve bir tencereye konur

Kırmızı Erik

Üzerine şeker ve su ilave edilip kaynamaya bırakılır. Damak tadına ve sağlık sorununa göre şeker miktarı azaltılıp veya çoğaltılır. Erikler yumuşayınca limon suyu eklenir. Bir iki taşım daha kaynatılıp ocağın altı kapatılır. Bir süzgeç yardımıyla erikler süzülür. Suyun şeffaf olması isteniyorsa,  süzme işlemi temiz bir tülbent yardımıyla da yapılabilir. Tercihe göre erikler de  ezilerek, tortusu ve çekirdekleri kalana kadar süzgeçten geçirilir. Soğuduktan sonra servis edilir.

Kırmızı erik reçeli nasıl yapılır?

  • 1 kilo kırmızı erik
  • 1 kilo  toz şeker
  • yarım limon  suyu

Erikler temizce yıkanır. 4 de ayrılıp çekirdekleri çıkarılır. Doğranmış erikler reçel yapılacak  tencerenin içine konur. Üzerine toz şeker ilave edilip 4-5 saat bekletilir. Erikleri akşamdan şekere yatırıp sabah reçel yapmak bekleme için idealdir. Bekleme süresinden sonra tencere ocağa konur. Önce  orta  ateşte sonra  kısık ateşte pişmeye bırakılır. Eğer gerekirse tercihe göre bir miktar su eklenebilir.  Kaynama esnasında oluşan köpükler bir üsten alınır. 1 saate yakın pişirilir. Reçel koyulaştığında yarım limon suyu eklenip  ocaktan alınır.

Yayınlanma Tarihi : 07.12.2015 11:39:02

Kırmızı Erik Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kırmızı Erik"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Erikli Kek Tarifi

Erikli kek, Ülkemizin her bölgesinde çeşit, çeşit kekler yapılmaktadır. İlk bahar geldiğinde erikli kek hazırlanır ve afiyetle yenir. Erikli kekin istediğimiz lezzette olması için eriklerin çok ekşi olmaması gerekir. Bunun için kı...

Erikli Pasta

Erikli pasta: Pasta içine katılmış değişik maddelerle tat verilmiş özel bir tatlıdır. Çok fazla çeşidi vardır. Krema ile kaplı olur ve çeşitli çikolata ve meyvelerle süsleyerek hoş bir görüntü ortaya çıkarılır. Hamuru kabartmak iç...

Rüyada Erik Ağacı Görmek

Rüyada Erik Ağacı Görmek; rüya uykumuzun en ağır olduğu dönemlerde görülen görsel, işitsel ve algısal duygulardır. Bir insan yaklaşık olarak ömrünün üçte birini uykuda geçirmektir. Bazı dinlerde rüyalarımızın  bizlere gayb dan  ha...

Yeşil Erik

Yeşil erik, besin lifi açısından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. Antioksidan bileşenleri sayesinde vücuda koruma sağlar ve yüksek oranda C vitamini içeren yeşil erik hastalıklara karşı direnci arttırır. Düşük kalori ...

Erik Kompostosu

Erik kompostosu, Türkiye'de bol bol bulabileceğiniz bir meyvedir. Bahar mevsiminden yaz sonuna kadar devam eden bir süreçte rahatlıkla her çeşidini bulabilirsiniz. Kuru erik için ise her mevsim de bulabilirsiniz. Çünkü kuru eriğin...

Erik Fidanı

Erik fidanı, soğuk, ılıman iklim bölgelerinde yetiştirilebiliyor. Hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik çeşitleri, subtobik iklim bölgelerinde yetiştirildiği söyleniyor. Ülkemizde erik ağaçları genellikle diğer meyve ağaçla...

Erik Yetiştiriciliği

Erik yetiştiriciliği, Öncelikle eriğin pek çok türü vardır ve rengi bulunuyor. 2000'den fazla erik çeşiti vardır. Erik lifi bakımından en zengin meyvelerden biridir. Antioksidan bilesenleri ile vücudu koruyan besinler vardır. Yüks...

Erik Diyeti

Erik Diyeti, Baharın en güzel meyvelerinden olan erik diyetisyenlerin önermiş olduğu besinlerden olmaktadır.  Son zamanlarda sıklıkla diyet listelerinde ara öğün için önerilen erik B vitamini ve C vitamini açısından oldukça zengin...

Eriğin Faydaları

Eriğin Faydaları, Çok fazla türü olan erik, besin lifi bakımından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. İçinde barındırdığı antioksidanlar sayesinde vücudu korur ve yüksek oranda c vitamini içerdiği için hastalıklara karşı d...

Erik Kaç Kalori

Erik Kaç Kalori, bizim vazgeçilmeyen lezzetler dünyasınında yer alan bir meyve türüdür. Her ne kadar tadı ekşi de olsa evet biz bu meyveyi görür görmez canımız çekiyor. Bizim ne kadar değerli bir besine sahip olduğumuzun nasıl bir...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

erik, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017