Malta Eriği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Malta Eriği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Baharın gelişiyle birlikte koyu sarı renkli, iri çekirdekleri olan Malta eriği, diğer adıyla yeni dünya meyvesinin kalp dostu olduğunu biliyor muydunuz? Halk arasında yeni dünya olarak bilinen Malta eriği, ana vatanı Uzak Doğu bölgesi yani Asya'nın doğusu olarak bilinmektedir. Özellikle Çin ve Japonya'da yetişme alanı bulan Malta eriği meyvesi, ülkemizde ılıman bölgeler ve sahil kesimlerinde yetişme alanı bulur.

Malta Eriği Yetiştirme Koşulları

Malta eriği en iyi kumlu veya killi topraklarda yetişmektedir. Aşılama yöntemiyle ve bazen de tohumdan üretimi yapılmaktadır. Her zaman yeşil yaprakları olan bir ağaca sahiptir ve gösterişli çiçekleri vardır. Güneşli iklimleri sever. Malta eriği ağacı, yayılım gerçekleştiren yuvarlak tepeli bir ağaç şeklindedir. Gölgeye dayanıklı olduğunda dikey, ince, uzun ve çelimsiz şekilde yetişir. Koyu yeşil ve meşin gibi yapraklarının kenar kısımları keskin, üst kısımları damarlı, alt kısımları da pas renkli ve tüylüdür.

Donuk beyaz ve yaklaşık 10-15 santimetre uzunluktaki çiçekleri sonbahar mevsimi başlangıcında açar. Çiçekleri vanilya kokusunu anımsatan bir kokuya sahiptir. Armut şeklinde olan sarı meyveleri, çok fazla donu olmayan iklimde Mart ile Haziran ayları arasında fazla gruplar halinde yetişir. Tam güneş alan bölgelere iyi drene edilmiş topraklarda dikilmesi uygun görülür. Bütün sahil kesimlerimize rahatlıkla uyum sağlar. Malta eriği ağaçları, genel olarak aşılandıktan birkaç yıl sonra meyve vermeye başlar.

Malta Eriği Ömrü ve Kullanımı

Malta eriği ağacı 25 yaşına kadar en yüksek verimle meyve vermektedir. 30 yaşından sonra ekonomik ömrü sona ermiş olsa da Malta eriği ağacı 60 yıl kadar yaşamaktadır. Bu ağaçların odunu, çalgı aletlerinin yapımı için uygundur. Malta eriği ağacı, tohumuyla yani çekirdeğiyle üretilebilir. Çekirdekler toprağa ekildiğinde kolayca çimlenir ve çabuk büyür. Fakat bu yolla ağacın meyve vermesi uzun zaman alır. Malta eriği ağacı, gövde çelikleri ile çoğaltılabilir, ancak en uygun yöntem aşılama yoluyla üretimdir. Bunun için Malta eriği çekirdeğinden yetişen çöğürlere veya ayva veya akdiken bitkilerinin anaçlarına istenen Malta eriği aşılanmaktadır.

Malta Eriği Besin Değeri

Malta eriği meyvesi, eti ve kabuğu turuncu renginin de belirttiği üzere A vitamini deposu ve karoten yönünden oldukça zengin bir meyvedir. Bunun yanı sıra B vitamini, C vitamini, fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller ve şeker yönünden de zengindir. Bu nedenle diyabet hastalarının ölçülü tüketmesi gereken meyveler arasındadır.

Malta eriği ağacının yaprakları tanen içermektedir ve peklik oluşturur. Malta eriği bitki çayı olarak demlenen yaprakları oldukça faydalı bir ishal kesici etki sağlar. Bu tıbbi etkiyi sağlamak için ağacın taze veya güneş ışığı almayan havadar bir yerde kurutulan yaprakları üzerine kaynar su ilave edilerek 15 dakika kadar demlenip bitki çayı hazırlanır. İshal durumunda, tehlikesiz ve etkili olan bu bitki çayı günde 3 su bardağı kadar tüketilebilir.

Malta Eriği ve Sağlık

Diyet yapan kişilerin de beslenme programlarına dahil edebileceği Malta eriği, yüksek lif oranıyla kilo verme sürecine destek olan bir meyvedir. Kan şekerinin yavaş bir şekilde yükselmesini sağlayan lifler, aynı şekilde düşüşü de yavaşlattığından ani acıkma krizlerini önler. Tokluk hissinin uzun süreli olmasını sağlayan lif yapısı, ağırlıklarının birkaç katı su emerek şişmektedir. Malta eriği de yüksek lif oranı sayesinde bir porsiyon tüketildiğinde hem çok faydalı hem de düşük kalorili, uzun zaman tokluk hissi oluşturan bir öğün yerine geçer. Bu nedenle diyet yapan kişilerin ve fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin düzenli olarak tüketmesi faydalıdır.

Malta eriği, göz ve cilt sağlığına önemli faydalar sağlamaktadır. Lif ve pektin yönünden de iyi bir kaynak olan Malta eriği, vücut sağlığına önemli faydalar sunar. Antioksidan etkilere sahip olan flavonoidler sayesinde hücre hasarını önler, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kamacı

23 Temmuz 2024 Salı

Malta eriği ağacını yetiştirmek için en uygun iklim şartları nedir ve hangi bölgelerde daha iyi yetişir? Ayrıca, bu ağacın ekonomik ömrü sona erdikten sonra odununu hangi alanlarda kullanabiliriz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kamacı,

Malta eriği ağacını yetiştirmek için en uygun iklim, Akdeniz iklimidir. Bu iklimde sıcak ve ılıman kışlar, sıcak ve kurak yazlar hakimdir. Bu nedenle Malta eriği, Ege ve Akdeniz bölgelerinde oldukça iyi yetişir. Ayrıca, nem oranının yüksek olduğu bölgelerde de sağlıklı bir şekilde büyüyebilir.

Malta eriği ağacının ekonomik ömrü sona erdikten sonra odunu, mobilya yapımında, yakacak odun olarak ve çeşitli el sanatlarında kullanılabilir. Odunun dayanıklılığı ve estetik görünümü, bu alanlarda tercih edilmesini sağlar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Erik Nasıl Kurutulur?

Erik Nasıl Kurutulur?

Haber Bülteni