Erik Aşısı Nedir ve Nasıl Yapılır?
21 Temmuz 2024

Erik Aşısı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Erik Aşısı

Erik aşısı, kaliteli erik üretiminde ve istenilen erik çeşidinin yetiştirilmesinde kullanılan önemli bir tekniktir. Bu aşılama yönteminde en kritik adımlardan biri, aşı gözünün alınmasıdır. Örneğin, komşunuzun bahçesindeki çok güzel meyve veren bir erik ağacından göz alarak kendi erik ağacınıza aşı yapmak isteyebilirsiniz.

Aşılama İşlemi Nasıl Yapılır?

Erik aşısı için doğru dal veya sürgün seçimi çok önemlidir. Yaz ayları boyunca meyve sürgünleri uzamaya devam eder. Bu uzayan dalın uç kısmı, gelecek yıl verimli meyve verecektir. Aşıyı bu uç kısımlara doğru alırsak, aşılama yaptığımız erik ağacının da gelecek yıl hızlı bir şekilde verim vermesi beklenir.

Uzayan daldan veya sürgünden belli bir kısmı, meyvelerin olduğu yere çok yaklaşmadan kesmemiz gerekir. Aldığımız dal parçası erik aşısı için hazır bir kalemdir. Bu dal parçasının bazı kısımları işe yaramaz. Örneğin, dalın uç kısmı odunlaşmadığından dolayı kolay eğilir. Bu kısımları dal parçasından ayırmamız gerekir.

Dalın mor bir gövdeye sahip olması, uç kısımlara gidildikçe mor renginin kaybolmasıyla anlaşılır. Bu kısımda yer alan gözler olgun değildir ve aşılamada başarılı sonuç vermez. Bu nedenle dalın kolay eğilen veya mor rengi olmayan kısmını kesiyoruz. Elimizde kalan kalem veya dal, gelişme aşamasında kesildiği için çok çabuk nem kaybeder. Bu yüzden hızlı hareket edilmesi gerekir ve dalın yapraklarını, sap kısmından kesiyoruz. Bu şekilde gözleri alacağımız sürgün yapraklarından arındırılmış olur. Elimizdeki kalemi suyun içine koyarsak nemini kaybetmez. Eğer su imkânımız yoksa, nemli bir bezin içine koyarak yine nemini kaybetmesini önleriz.

Erik Aşısı İçin Hazırlık

Erik aşısı yapmak için kalemimiz hazır durumda. Erik ağacına göz aşısı yapılırken en önemli noktalardan biri gözün çıkarılması olacaktır. Aşı gözü alınırken kalem üzerinde küçük bir hesaplama yapılması gerekmektedir. Gözün 1,5 santim altından ve üstünden kesici bir aletle yatay çentik atılması gerekmektedir. Bu atılan çentiklerin sağından ve solundan göze zarar vermeden çizik atarak çentikleri birleştirelim. Gözün çevresinde bir dikdörtgen alan çizilmiş olur. Gözün dalın birleştiği yerden hafifçe sağa veya sola doğru hareket ettirerek, kabuğuyla beraber kolayca çıkarmış oluruz.

Gözün kabukla birleştiği yerde tomurcuğu vardır. Bu tomurcuğun tam simetriğinde, kabuğun içinde bir siyah nokta olmalıdır. Eğer bu noktacık kabuğun içinde değilse erik aşısı tutmaz. Mutlaka o parça o kısımda olmalıdır. Bizim gözümüzde siyah noktacık vardır. Artık hedeflenen erik ağacına hazırlanan gözü aşılayabiliriz.

Aşılama İşlemi

Aşılama yapmak istenilen dala yatay bir çentik atılır. Gözün kabuk uzunluğuna eş olarak, yukarıdan aşağıya doğru bu yatay çentiğe kadar dalı çizelim. Dikey çizginin sağına ve soluna doğru kabukları hafifçe kaldıralım. Bundan sonra bağlama işlemine geçelim. Bağlama işlemine aşağıdan başlanmalı ve sıkı olmasına dikkat edilmelidir. Aşı yerinin hava almamasına dikkat edilmelidir. Aşı yerini sıkı bağlarken aşı gözüne zarar vermemeye ve üstünü örtmemeye özen gösterilmelidir. Yara kısımlarının tamamını saralım. Sıkı sarma işlemiyle ağaçtaki iletim demetleri kendini onarmaya başlar ve yapılan aşı bu şekilde tutar.

Aşının Tuttuğunu Nasıl Anlarız?

Aşı gözü alınırken yaprakların sap kısmı alınmıştı. Kabuğuyla beraber bu sap kısmını da aşılamada kullandık. Aşılanan bu sap, 5 hafta içinde kurur ve düşerse ya da dokunduğumuzda düşerse bu aşı tuttu demektir. Dokunduğumuzda sap sertse ve aşı yaptığımız yerde aynı şekilde duruyorsa, ciddi bir darbeyle düşüyorsa o zaman bu aşı tutmamıştır.

Ekstra Bilgiler

  • Aşılama işlemi genellikle ilkbahar ve yaz aylarında yapılmalıdır çünkü bu dönemlerde bitkiler aktif büyüme halindedir.
  • Aşılama sırasında kullanılan aletlerin steril olması, enfeksiyon riskini azaltır ve aşının tutma şansını artırır.
  • Erik aşısı yaparken, aşının başarılı olması için aşılanacak dalın yaşının 1-2 yıl arasında olması idealdir.
  • Aşılama sonrası aşı yerinin korunması, zararlı böceklerden ve hastalıklardan korunması için özel aşı bandı veya aşı macunu kullanılması tavsiye edilir.

Bu bilgiler ışığında, erik aşısı işlemi dikkatli ve özenli bir şekilde yapılmalıdır. Doğru teknikler kullanarak başarılı bir sonuç elde etmek mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Erik Çeşitleri Nelerdir?

Erik Çeşitleri Nelerdir?

Editörün Seçtiği

Erik Mevsimi Ne Zaman?

Erik Mevsimi Ne Zaman?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Erik Diyeti Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Erik Diyeti Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Erikli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Erikli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Can Erik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Can Erik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Erik Aşısı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Erik Aşısı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Erik Pestili Tarifi ve Malzemeleri

Erik Pestili Tarifi ve Malzemeleri