Erik Pestili Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Erik Pestili Tarifi ve Malzemeleri

Erik Pestili: Sağlık ve Lezzet Bir Arada

Erik Pestilinin Faydaları

Erik pestili, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesine, su dengesinin korunmasına, hormon ve enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Bunun yanı sıra iyi bir enerji kaynağıdır. Erik pestili haricinde üzüm pestili, kayısı pestili ve köpük pestili gibi farklı pestil çeşitleri de bulunmaktadır. Beyaz üzümden yapılan köpük pestili de oldukça faydalı bir besin maddesidir. Yüksek enerji değerine sahip olan erik pestili, içerdiği diğer besin kaynakları açısından da önemli bir gıda maddesi haline gelmiştir.

100 gram erik pestili yaklaşık 332 kalori enerji oluştururken, 139 miligram fosfor, 1260 miligram potasyum ve 33 miligram sodyum minerali içermektedir. Sodyum açısından düşük, potasyum açısından zengin olması kalp-damar hastalıklarının önlenmesi açısından önemlidir. Pestilin besin içeriği, üretim esnasında kullanılan bal, süt, dut, ceviz veya fındığın kalitesiyle yakından ilişkilidir. Erik pestili, selenyum minerali içeren nadir gıdalardan biridir.

Pestil yapımında bal, süt, ceviz, fındık, üzüm ve un kullanılır. Bu sayede kanser, kalp-damar hastalıkları ve kansızlık gibi sağlık sorunları yaşayan kişilere her gün tüketmeleri tavsiye edilir. Pestil, demir minerali açısından da oldukça zengindir.

Erik Pestili Nasıl Yapılır?

Evde pestil yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Fakat terasınız veya köyde tertemiz bir damınız varsa işiniz çok daha kolay olacaktır. Bazı yerlerde pestilin serilip kurutulacağı bir yer bulunmamakta, olsa bile hava kirliliği buna müsaade etmemektedir. Eğer böyle bir durumdaysanız, pestilin üzeri hafifçe kuruyana kadar evin içinde bekletilmeli. Daha sonra balkonda güneş alan bir yere serilerek hızlıca kurumasına yardımcı olunmalıdır.

Erik Pestili Malzemeleri

  • 2,5 kilo erik posası
  • 1,5 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2,5 yemek kaşığı nişasta

Erik Pestili Yapım Aşamaları

Erik posasını ılıkken süzgeçten geçirin. İçerisine bir bardak su, şeker ve nişasta ilave ederek kaynayana dek pişirin. Hazırlanan pestilin şekeri çok olursa, pestil tatlılıktan dolayı rahat çıkmayacaktır. Temiz, geniş bir bezi güneş alan bir yere serin. Üzerine malesi yayarak kurumasını bekleyin. Erik pestilinin rahat çıkması için naylonsu bir bezi tercih etmelisiniz. Malesi bezin üzerine kalınca serin. Eğer ince yayılırsa, kuruduğunda pestil daha da incelecek ve rahat çıkmayacaktır. Hava çok sıcak ve pestil sürekli güneş gören bir yerde olduğunda, sabahtan akşama kadar bu şekilde bekleyen pestilin ön yüzü kuruyacaktır.

Pestili başka bir bezin üzerine ters çevirerek, ertesi gün sabaha kadar arka kısmının da kurumasını bekleyin. Pestili altındaki bezle birlikte çamaşır ipine asarak daha fazla hava almasını ve kolayca kurumasını sağlayabilirsiniz. Ertesi gün artık erik pestili çıkarmaya hazır olacaktır. Şimdi pestili tekrardan bir bezin üzerine ters çevirin. Arka tarafını hafifçe ıslatılmış bir bezle ıslatarak yumuşamasını sağlayın. Ön yüzün uç kısmından kaldırarak sivri bir aletle pestili bezden ayırmaya başlayın. Geri kalan kısmını elinizle aynı işlemi yaparak tamamlayın. Bu aşamada iki kişiyseniz işiniz çok daha kolay olacaktır.

Bezden tamamen ayrılan pestili, ters yüzeyi içe olacak şekilde kısa kısa katlayarak makasla kesin. İstediğiniz büyüklüklerde dilimlere ayırarak, dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. İşte kendi ellerinizle yaptığınız enfes erik pestili hazır durumdadır. Serin ve gölge bir yerde, uygun bir kap ya da kavanoz içinde muhafaza etmelisiniz. Kış aylarında lezzetle tüketmeniz dileğiyle, afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Erik Mevsimi Ne Zaman?

Erik Mevsimi Ne Zaman?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Erik Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Erik Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Can Erik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Can Erik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Erik Budama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Erik Budama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Erikli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Erikli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Erik Fidanı Ekimi ve Bakımı

Erik Fidanı Ekimi ve Bakımı