Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Erik Budama

Erik Budama

Erik Budama, Erik prunus domestica Latince adıyla bilinen gülgiller familyasına ait bir meyve türü olarak bilinmektedir. Prunus domestica meyveleri daha fazla Kafkasya ve Hazar Deniz'i etrafında dünyaya yayıldığı bilinir. Erik, Romalıların Doğu'ya yaptıkları seferlerle Avrupa ülkelerine ve oradan da Amerika'ya erik ağacını götürmüşlerdir. Kültür çeşitlerini oluşturan erik ağacı doğu erik türlerinin ithaliyle bu ülkelerdeki yerli yabani erikler arasında çok sayıda melezler yapılmıştır ve erik çeşitlerinin sayısı daha da artış göstermiştir. Erik çeşitleri genel olarak pratikte olgunluk zamanlarına göre erkenci, orta mevsim ve geçci, kullanılma şekline göre de sofralık, kurutmalık ve mutfaklık olarak ayrılmaktadır. Bu ayırma da hiç şüphesiz birçok amaçlar için kullanıma elverişli olanlar daha çok önem kazanmıştır. Erik yetiştiriciliği kaliteli ve bol ürün alabilmek amacıyla toprak işlenmesi, sulanması, gübrelenmesi gibi tedbirlerin yanı sıra her yıl erik budama işleminin de yapılması zorunludur.

Budama işlemi yapılmayan erik ağaçlarında;
  • Taç düzensiz gelişmektedir,
  • Fazla verim nedeniyle dallar kırılmaktadır,
  • Küçük ve kalitesiz erik meydana gelir,
  • Sık dallanma sonucunda iç kısımdaki dallar ışık alamaz hale gelir,
  • Kısa zaman içerisinde verimde azalma olur
  • Erik ağacında periyodisite yani ürün bir yıl var ve bir yıl yok şeklinde olur.
Bu nedenlerden dolayı erik budama işlemi meyvecilikte karlılık oranını artırmak amacıyla yapılması gereken en önemli bakım tedbiridir. Erik ağaçlarında budama işlemi, dal kesme yapılması, dal eğme işlemi, dal seyreltme işlemi, uç alma ve dalların açı genişletme işlemi ya da açı daraltılması gibi işlemlere erik budama adı verilmektedir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlardan dolayı yapılır. Fidan dikim sırasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlama için, ağaçlara istenilen şeklin verilmesi için, şekli oluşturulan ve verime gelen ağaçlarda verilmiş şekli koruması için, ağaçlarda meyve verimiyle sürgün oluşumunu dengelemek için, dal çıkarmayla meyve seyreltmesi yapmak amacıyla, periyodisitenin etkisini azaltmak için, iyi bir taçlandırma yapılarak ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmanın iyi olmasını sağlayarak bu kısımlardan da iyi meyve almak için, dal kırılmasını ve dal sarkmasını azaltma için erik budama işlemi yapılmaktadır.

Erik Budama Ne Zaman Yapılır?


Erik ağaçlarında budama işlemi, genel olarak kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılmaktadır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği yerlerde budama işlemi sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren yapılmaktadır. Kış sonuna doğru ağaçlar uyanıncaya kadar erik ağacı budama işlemi devam eder. Erik ağaçlarında budama işlemi, ağaçların kaliteli çiçek açmasını ve kaliteli meyve vermesini etkilemektedir. Genç erik ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan halinde dikilmektedir. İlk yıllarda, gövdeden çıkan yan dallara karışılmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenmektedir. Erik ağaçları kısa boyları ve kısa dallı olması erken ve bol meyve verimini etkilemektedir. Erik ağacında gençleştirme budaması yapılması erik ağaçlarında yeniden kuvvetle sürgünler meydana getirerek yeni taç teşkil oluşturması için yapılmaktadır. Bu şekilde erik ağacında verim yeniden arttırılacağı gibi ağaçta oluşan meyvelerin kalitesi de yükseltilmiş olacaktır. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş olan erik ağaçlarında gençleştirme budaması gerçekleşmez. Gençleştirme budamasında erik ağacı budamaya karşı dayanıklılığı da göz önünde bulundurulmaktadır. Gençleştirme budaması ilk olarak kurumuş olan dallarda, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallarda uygulanır. Geri kalan dallara ise kısaltma budaması yapılmaktadır. Bu şekilde erik ağacının tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin oluşumu sağlanmış olur. Bazı erik ağaçlarında, budama yapılması sonucu olarak, çift katlı bir taç oluşmaktadır.
Son Güncelleme : 20.01.2024 07:30:38
Erik Budama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Erik Budama Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Erik Budama"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Erik Çeşitleri
Erik Çeşitleri
Erik çeşitleri, üretim ölçüsü açısından katı çekirdekli meyveler içinde kayısı ve şeftaliden ardından 3. Sırada bulunan eriklere ilişkin, ülkemizde 5 farklı tür meydana gelmesine karşın, bunlardan 3 tür ticari yönden mühimdir.Avrupa sınıfı erikler: Ç...
Erik Mevsimi
Erik Mevsimi
Erik Mevsimi, Erik soğuk ılıman iklim bölgelerinde, hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik türleri, subtrobik iklim bölgesinde yetişme alanı bulmaktadır. Tür sayısının çok olmasının yanı sıra ülkemizde farklı ekolojik bölgelerin sağladığı olana...
Erik Suyu
Erik Suyu
Erik suyu, ülkemizde oldukça yaygın olarak tüketilen bir meyve suyudur. Her mevsimde kolay kolay bulunamayan erik suyunun lezzeti neredeyse en güzel meyve suyundan bile daha güzeldir. Son derece lezzetli olan bu bitki suyu insan vücudu içerisindeki f...
Erik Aşısı
Erik Aşısı
Erik Aşısı, kaliteli erik üretiminde ve istenilen erik çeşidinin yetiştirilmesinde kullanılan tekniktir. Erik aşısında en önemli hareketlerden biri aşı gözünün alınmasıdır. Diyelim ki komşunuzun bahçesinde çok güzel bir meyve veren erik ağacı var. Si...
Erik Nasıl Kurutulur
Erik Nasıl Kurutulur
Erik Nasıl Kurutulur, Yaz mevsimlerinde soframızı süsleyen erik mevsimi bittikten sonra sırasını kuru eriğe bırakır. Taze eriğin yerini tutmaz belki ama kuru eriğinde tadı ve faydaları vardır. Her çeşit erik kurutulmaya müsait olmayabilir. İçi daha e...
Güvem Eriği
Güvem Eriği
Güvem eriği, halk arasında çok farklı isimlerle yer almaktadır. Piyasada çoban üzümü, göğem, güven ya da çakal eriği olarak da biliniyor. Güvem eriği genellikle 3 ya da 4 metreye kadar boylanabilen beyaz renkte çiçekler açan bodur şeklinde olan bir a...
Kırmızı Erik
Kırmızı Erik
Kırmızı erik, Türkiye'de papaz eriği, can erik, mürdüm eriği gibi çokça bilinen bir erik çeşitlerinden biridir. Sahip olduğu A ve C vitaminleri sayesinde bir sağlık deposudur. Taze meyve olarak tüketilen kırmızı eriğin kurutulmuş hali de kuruyemiş ol...
Papaz Erik
Papaz Erik
Papaz eriği, Anadolu bölgesi taraflarında yetişen bir erik türüdür. Halk arasında bodur erikte denilebilir bu lakabını bodur bir ağacın meyvesi olduğu için bu lakabı almıştır. Ağaçları orta diklikte, geniş ve hızla gelişen bir ağaçtır. Dalları sık ol...
Erik Ağacı
Erik Ağacı
Erik ağacı, Bir çoğumuz eriği severek yer, hatta sevmekten de öte her yıl mevsiminin gelmesini iple çekeriz. Erik yemeyi sevdiğimiz kadar da ağacına tırmanmakta farklı bir zevk verir. Fakat benim ilgimi hep erikten daha çok erik ağacı çeker ve size e...
Erik
Erik
Erik; meyvesi yenen gülgiller familyasından ilkbahar da öncelikle çiçek açan daha sonra meyve veren ağaçların ve bu ağaçlarda yetişen meyvelerin ortak adıdır. Türkiye'de çok yüksek yerlerde ve Güney Doğu Anadolu'nun çok kurak yerleri haricinde her bö...
Japon Eriği
Japon Eriği
Japon Eriği; Son yıllarda dikimi ve tüketimi yükselen Japon grubu erikler, Akdeniz ve Ege bölgesinde kendisine dikim yeri buldu. Japon eriği geniş çeşitleri ile mayıs ve ekim ayları arasında üretimi yapılarak pazara sunuluyor. Türkiye'de yetiştirilen...
Kara Erik
Kara Erik
Kara erik, aslında ülkemizde çok sıcak ve kurak bölgeler hariç hemen hemen her yerde yetişebilen bir bitkidir. Oldukça farklı çeşitlerde bulunabilen erikler arasında kara erik insanların diğer eriklerden çok farklı tutulan ve diğer eriklere göre çok ...

 

Erik Çeşitleri
Erik Mevsimi
Erik Suyu
Erik Aşısı
Erik Nasıl Kurutulur
Güvem Eriği
Kırmızı Erik
Papaz Erik
Erik Ağacı
Erik Budama
Erik
Japon Eriği
Kara Erik
Erik Turşusu
Malta Eriği
Erik Pestili
Can Erik
Erik Tohumu
Mürdüm Eriği
Erik Kaç Kalori?
Erik Diyeti
Erik Fidanı
Kuru Erik
Yeşil Erik
Erik Marmelatı
Erik Yetiştiriciliği
Erik Reçeli
Eriğin Faydaları
Erik Kompostosu
Erikli Kek Tarifi
Popüler İçerik
Erik Turşusu
Erik Turşusu
Erik turşusu, diğer turşu türleri gibi kış geldiğinde severek tüketeceğiniz bir turşu çeşididir. Yaz aylarında küçük büyük herkesin sevdiği yeşil erik...
Malta Eriği
Malta Eriği
Malta Eriği, Baharın gelişiyle birlikte koyu sarı renkli, iri çekirdekleri olan malta eriği diğer adıyla (yeni dünya) meyvesinin kalp dostu olduğunu...
Erik Pestili
Erik Pestili
Erik Pestili, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesine, su dengesinin korunmasına, hormon- ve enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesin...
Can Erik
Can Erik
Can Erik, besin lifi bakımından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. Antioksidan bileşenleri sayesinde vücudu koruyan ve yüksek oranda C vita...
Erik Tohumu
Erik Tohumu
Erik tohumu, Prunus cerasifera  ( Yeşil erikler-Can erikler ), P. salicina  (Japon erikleri )  ve P. domestica  (Avrupa erikleri)  olmak üzere üç türe...
Mürdüm Eriği
Mürdüm Eriği
Mürdüm Eriği, içerdiği vitaminler, potasyum, magnezyum, fosfor ve demir bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Ağaçta yetişir sert kabukludur. Mürdüm...
Erik Kaç Kalori?
Erik Kaç Kalori?
Erik Kaç Kalori, bizim vazgeçilmeyen lezzetler dünyasınında yer alan bir meyve türüdür. Her ne kadar tadı ekşi de olsa evet biz bu meyveyi görür görme...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Erik Çeşitleri
Erik Mevsimi
Erik Suyu
Erik Aşısı
Erik Nasıl Kurutulur
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024