Erik Budama Nedir ve Nasıl Yapılır?
21 Temmuz 2024

Erik Budama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Erik Budama,

Erik (Prunus domestica), gülgiller familyasına ait bir meyve türü olarak bilinmektedir. Prunus domestica meyveleri, daha çok Kafkasya ve Hazar Denizi çevresinden dünyaya yayılmıştır. Romalılar, Doğu'ya yaptıkları seferlerle birlikte erik ağacını Avrupa ülkelerine ve oradan da Amerika'ya götürmüşlerdir. Kültür çeşitlerini oluşturan erik ağacı, Doğu erik türlerinin ithaliyle bu ülkelerdeki yerli yabani erikler arasında çok sayıda melezler yapılmasıyla çeşitlenmiştir. Erik türleri genel olarak olgunluk zamanlarına göre erkenci, orta mevsim ve geçci; kullanım şekline göre ise sofralık, kurutmalık ve mutfaklık olarak ayrılmaktadır. Bu ayrım, birçok amaç için kullanıma elverişli olanları daha önemli hale getirmiştir. Erik yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek amacıyla toprak işlenmesi, sulama, gübreleme gibi tedbirlerin yanı sıra her yıl erik budama işleminin de yapılması zorunludur.

Budama işlemi yapılmayan erik ağaçlarında;
  • Taç düzensiz gelişir,
  • Fazla verim nedeniyle dallar kırılır,
  • Küçük ve kalitesiz erik meydana gelir,
  • Sık dallanma sonucunda iç kısımdaki dallar ışık alamaz hale gelir,
  • Kısa zaman içinde verimde azalma olur,
  • Erik ağacında periyodisite, yani bir yıl ürün verip bir yıl vermeme durumu oluşur.

Bu nedenlerden dolayı erik budama işlemi, meyvecilikte karlılık oranını artırmak amacıyla yapılması gereken en önemli bakım tedbiridir. Erik ağaçlarında budama işlemi, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açı genişletme veya daraltma işlemlerini içerir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlarla yapılır:
  • Fidan dikim sırasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak,
  • Ağaçlara istenilen şekli vermek,
  • Şekli oluşturulan ve verime gelen ağaçlarda verilmiş şekli korumak,
  • Ağaçlarda meyve verimiyle sürgün oluşumunu dengelemek,
  • Dal çıkarmayla meyve seyreltmesi yapmak,
  • Periyodisitenin etkisini azaltmak,
  • İyi bir taçlandırma yaparak ağacın iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlamak,
  • Dal kırılmasını ve dal sarkmasını azaltmak.

Erik Budama Ne Zaman Yapılır?

Erik ağaçlarında budama işlemi, genel olarak kış dinlenme döneminde, havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği yerlerde budama işlemi sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren yapılır. Kış sonuna doğru ağaçlar uyanıncaya kadar erik ağacı budama işlemi devam eder. Erik ağaçlarında budama işlemi, ağaçların kaliteli çiçek açmasını ve kaliteli meyve vermesini etkiler. Genç erik ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan halinde dikilir. İlk yıllarda, gövdeden çıkan yan dallara karışılmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Erik ağaçlarının kısa boylu ve kısa dallı olması, erken ve bol meyve verimini etkiler.

Gençleştirme budaması, erik ağaçlarında yeniden kuvvetli sürgünler meydana getirerek yeni taç teşkili oluşturmak için yapılır. Bu şekilde erik ağacının verimi yeniden artırılacağı gibi, ağaçta oluşan meyvelerin kalitesi de yükseltilmiş olur. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş erik ağaçlarında gençleştirme budaması gerçekleştirilmez. Gençleştirme budamasında erik ağacının budamaya karşı dayanıklılığı da göz önünde bulundurulur. Gençleştirme budaması ilk olarak kurumuş olan dallarda, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallarda uygulanır. Geri kalan dallara ise kısaltma budaması yapılır. Bu şekilde erik ağacının tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin oluşumu sağlanmış olur. Bazı erik ağaçlarında, budama yapılması sonucu olarak, çift katlı bir taç oluşur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Güvem Eriği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güvem Eriği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Erikli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Erikli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Erik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Erik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Erik Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Erik Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?