Erik Ağacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Erik Ağacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Erik Ağacı

Birçoğumuz eriği severek tüketir, hatta mevsiminin gelmesini sabırsızlıkla bekleriz. Erik yemeyi sevdiğimiz kadar, erik ağacına tırmanmak da farklı bir zevk verir. Ancak benim ilgimi hep erikten daha çok erik ağacı çekmiştir ve size erik ağacından bahsetmek istiyorum.

Erik ağacı; gülgiller familyasında yer alan, meyve üreten ağaçlar arasında bulunur. Genel olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kurak bölgeleri hariç, ülkemizin her yerinde yetişebilir. Erik ağacının yaprakları da çeşitli büyüklüklerde olup, kenarları dişli ve renkli olabilir. Meyvesi ise çeşitli renklerde, sulu, mayhoş ya da tatlı olup, ortasında çekirdeği bulunur. İlkbaharda çıkıp taze meyve olarak tüketilir. Bazen kurutularak kuru yemiş olarak, bazen de komposto, meyve suyu, pekmez veya reçel yapılarak tüketilir.

Erik Fidanının Üretimi Nasıl Yapılır?

Başta olmak üzere erik, en iyi kendi çöğürleriyle yetiştirilir. Üreticilerden çeşidi belli, sağlıklı fidanlar temin edilmelidir. Bu fidanlar 5 metre aralıkla ve 50 cm derinlik ve genişlikteki çukurlara dikilmelidir. Hemen ardından da rüzgârın estiği yöne herek çakıp fidanı hereğe bağlamalıyız.

Ağacın Yetiştirilmesi

  • İklim İsteği: Can erikleri, kışı soğuk ya da sıcak ılıman iklimlerde sever. Japon erikleri ise kışı soğuk geçmeyen ılıman ya da sıcak ılıman iklimleri tercih ederken, Avrupa erikleri kışı daha soğuk geçen yerlerde yetişir.
  • Toprak İsteği: Erik ağaçları, toprak bakımından orta seçicilikte olan bitki türlerindendir. Ancak can erikleri, nemli topraklarda daha iyi sonuç verir. Erik ağaçlarının toprak pH değeri 6.5 olmalıdır.
  • Toprak İşleme: Yağışların bol olduğu yerlerde erik ağaçlarının altı ve çevresinde biten yabani otlar bırakılır, fakat boyları sık sık kesilerek kısaltılır. Yağışı az olan yerlerde ise yabani otlar temizlenir.
  • Sulama: Yağışı bol olan yerlerde erik ağaçları sulamadan yetiştirilebilir. Az yağışlı ve sıcak yerlerde ise 8-12 günde bir sulama yapılmalıdır.
  • Gübreleme: Topraktaki besin maddesinin durumuna, toprağın cinsine ve alınan ürün miktarına göre gübrenin miktarına karar verilir.
  • Budama: Erik ağaçlarının düzenli olarak şekil ve ürün budamaları, bu konuda uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
  • Hasat: Erik için en iyi hasat zamanı, meyvelerin irileştiği, rengini ve tadını aldığı zamandır.

Erik ağacı, hem estetik görüntüsüyle hem de lezzetli meyveleriyle bahçelerimizi süsler. Doğru bakım ve uygun yetiştirme koşulları altında, verimli bir erik ağacı yetiştirmek mümkündür. Erik ağacının yararları ve güzellikleri göz önüne alındığında, bu ağacı yetiştirmek oldukça değerli bir uğraştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Erik Kaç Kalori?

Erik Kaç Kalori?

Haber Bülteni