Erik Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Erik Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Erik Marmelatı

Erik marmelatı, gülgiller familyasından gelen erik meyvesinden üretilen ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Erik ağacı ilkbaharda çiçek açar ve ardından meyve verir. Ana vatanı Anadolu olan erikler, zamanla dünyanın farklı bölgelerine yayılmış ve buralarda da yetiştirilmeye devam etmiştir. Türkiye'de 200'ün üzerinde farklı erik çeşidi bulunmaktadır. Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre iri boylu, küçük boylu ya da çalı şeklinde olabilir.

Erik Türleri

Türkiye'de çeşitli iklim koşullarına uyum sağlayabilen erik türleri bulunmaktadır. İlk çıkan erik türü çakal eriğidir. Ardından sert, sulu ve iri olan can eriği gelir. Yaz aylarına doğru ise papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriği bulunmaktadır.

Erik Marmelatı Çeşitleri

Erik marmelatı, farklı erik türlerinden yapılabilir ve kahvaltı sofralarında sıkça tercih edilir. Yazın yetişen erikten yapılan marmelatlar lezzetli ve hafif olur. Mürdüm eriği, marmelat yapımında en iyi sonuç veren erik türüdür.

Erik Marmelatı Malzemeleri

  • 1 kilogram mürdüm eriği
  • 1 kilogram toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 2-3 adet karanfil, isteğe göre küçük bir parça kabuk tarçın

Erik Marmelatı Nasıl Yapılır?

Akşamdan yıkayıp ikiye böldüğümüz eriklerin çekirdeklerini çıkarın. Bir karıştırıcı yardımı ile kabukları da dahil püre haline getirip üzerine toz şeker ekleyin. Sabah, şekerle beklettiğiniz erikleri ocağa alıp yaklaşık yarım saat kaynatın. Bu süreçte isteğe göre kabuk tarçın ve karanfilleri ekleyin. Kaynama esnasında oluşan köpükleri bir kaşık yardımı ile alın. Kıvamına geldiğinde ocağın altını kapatıp tencereyi soğumaya bırakın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nahire

23 Temmuz 2024 Salı

Erik marmelatı yaparken şekerle bekletilen erikleri sabah ocağa aldığımda şekerin tamamen erimediğini fark ettim, bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nahire,

Erik marmelatı yaparken şekerin tamamen erimemiş olması endişe edilecek bir durum değil. Ocağa aldığınızda şeker zamanla eriyecektir. Kaynarken şekerin erimesi için marmelatı sık sık karıştırmanız yeterli olacaktır. ޞayet şeker hala erimemiş gibi görünüyorsa, marmelatınızı birkaç dakika daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle istediğiniz kıvama gelecektir. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Erik Fidanı Ekimi ve Bakımı

Erik Fidanı Ekimi ve Bakımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Erik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Erik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Erikli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Erikli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Erik Kaç Kalori?

Erik Kaç Kalori?

Erik Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Erik Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Eriğin Faydaları Nelerdir?

Eriğin Faydaları Nelerdir?