Japon Eriği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Japon Eriği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Japon Eriği

Son yıllarda dikimi ve tüketimi artan Japon grubu erikler, Akdeniz ve Ege bölgelerinde geniş çapta yetiştirilmektedir. Japon eriği, geniş çeşitleriyle Mayıs ve Ekim ayları arasında üretilerek pazara sunulmaktadır. Türkiye'de yetiştirilen Japon erikleri, iç pazardan ziyade ihracata yönelmektedir. Özellikle Rusya, Dubai, Arabistan ve Mısır gibi ülkelerin meyve pazarlarında yüksek talep görmektedirler. Eylül ve Ekim aylarında hasat edilen Japon erikleri, soğuk hava depolarında 60 ila 120 gün muhafaza edilerek kış aylarında yüksek fiyatlara pazarlanabilmektedir.

Üretim ve Çeşit Seçimi

Beta Fidancılık Üretim Müdürü Ziraat Mühendisi Vecdi Sever, Japon eriği bahçesi kurarken büyük plantasyonlarda iyi bir planlamanın önemine dikkat çekmektedir. Sever, çeşit seçimi yaparken ilkbahar geç donları dikkate alınarak birbirini dölleyebilen ana çeşitlerin veya tozlayıcı çeşitlerin tercih edilmesini önermektedir. Tozlayıcı çeşitler, her üç sırada bir sıra olacak şekilde %25 oranında dikilmelidir.

İklim Şartları ve Verimlilik

Günümüzde değişen iklim koşulları, çiçeklenme zamanını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Fazla yağışlı, az güneşli veya soğuk geçen dönemlerde arıların yeterli çalışamaması nedeniyle meyve tutumu azalmakta ve verimlilik düşmektedir. Japon eriği üreticileri, goble terbiye sistemini tercih ederken, son yıllarda budama, terbiye, hasat, ilaçlama ve gübreleme işlemlerinin daha rahat ve ekonomik olması, meyve kalite kriterlerinin ve verimin yüksek olması nedeniyle telli terbiyeli sık dikim yöntemlerini tercih etmektedirler.

Zararlılar ve Mücadele

Japon erik bahçelerinde trips mücadelesi oldukça önemlidir. Trips zararı görmüş meyveler pazar değerini yitirmektedir. Bu nedenle trips ile mücadele, çiçeklenme zamanından hasat zamanına kadar periyodik olarak devam etmelidir. Vecdi Sever, tüm sert çekirdekli cinslerde önemli zararlılardan biri olan fidan dip kurdunun Japon erik bahçelerinde düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini belirtmektedir. Akdeniz meyve sineği ile mücadelede, kısmi ilaçlama, feromon tuzakları ve cezbedici katkılı yer ve çevre ilaçlamaları kombinasyonlarıyla başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Yeşil Budama ve Hastalıklarla Mücadele

Hasat sonrası, 15 Temmuz'u geçmeyecek şekilde hafif bir yeşil budama yapılmalı ve kabuklu bitler ile koşnillere karşı uygulamalar gerçekleştirilmelidir. Yazın yapılan yoğun budamalar sonrasında bitkilerin strese girmesi ve zamklanma oluşması kaçınılmazdır. Budamanın ardından yeni oluşan filizlerde yaprak delen, empoaska ve pasla mücadele edilmelidir. Japon grubu eriklerde ayrım periyodu, yani gelecek yılın meyve gözlerinin oluştuğu dönem 15 Temmuz ile 15 Ağustos tarihleri arasında meydana gelmektedir.

Gübreleme ve Sulama

Bu tarihler arasında gübreleme ve sulama işlemleri iyi yönetilirse, meyve gözü oranı ve dolayısıyla bir sonraki yılın verimliliği artacaktır. Ayrım periyodu, ağacın kendi içerisindeki hormonları kullanarak gelecek sezon için üstündeki gözlerin hangisinin yaprak hangisinin çiçek gözü olacağına karar verdiği zamandır. Bu dönemde meyve gözü oluşumunda çinko, bor, fosfor elementleri ile deniz yosunları etkili olmaktadır.

Kışa Hazırlık

15 Ağustos tarihi, Japon erik bahçeleri için oldukça önemlidir. Bu tarihten sonra ağaçları kademeli olarak uykuya yatırmak gerekmektedir. Bunun için sulama rejimini değiştirip iki sulama arasındaki zamanı giderek artırarak sonbahar uygulamalarınızı yaparak bitkilerinizi kışa hazırlıklı bir şekilde girmelerini sağlamalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Erik Çeşitleri Nelerdir?

Erik Çeşitleri Nelerdir?

Erik Mevsimi Ne Zaman?

Erik Mevsimi Ne Zaman?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Erik Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Erik Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Erikli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Erikli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kara Erik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kara Erik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Erik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Erik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?